Bujori de munte la Mija

Pentru a ne aduce aminte ca avem si picioare, la mijloc de iunie am pornit in cautarea bujorilor de munte in caldarea lacului Mija. Am urcat cu 2 masini pana sub Parangul Mic, de unde am urcat pe varf si am continuat pe creasta catre Carja. Un traseu de cateva ore, pe care-l recomand oricarui indragostit de peisaje montane, nu foarte greu si nici foarte lung.

Punctul final al drumetiei a fost lacul glaciar Mija, undeva in spatele varfului Carja, pe care nu am mai avut ocazia sa-l vad de mult prea multi ani.

 

 

Pentru a ne aduce aminte ca avem si picioare, la mijloc de iunie am pornit in cautarea bujorilor de munte in caldarea lacului Mija. Ca sa nu pierdem inutil vremea, am plecat cu 2 masini pana in zona Parangului Mic, urmand sa continuam pe jos. Nu am mers pe asfalt, am preferat sa urcam pe drumul de coasta care merge paralel cu soseaua pana la Cabana Rusu.

De la cabana Rusu la deal am dat de multa forfota, se pare ca lucrarile la domeniul schiabil avanseaza puternic. Mai ales in zona fostei "Casute din povesti".

Dincolo de linia golului alpin drumul devine brusc interesant. Am prins o portiune replicas relojes españa unde lipsa de aderanta a bolovanilor m-a oprit la mijloc de panta, trebuind sa dau in spate si sa reiau bucata pe langa "drum".

Ne-am oprit pe ultimul platou de sub Parangul Mic, ne-am luat rucsacii si am continuat drumul pe jos. Mai intai am urcat pana pe varf, de unde ti se astern la picioare si Valea Jiului, si Groapa Seaca din spatele masivului.

Vedere catre Petrila

In prim plan zona IEFS, la dreapta Poienita, iar pe fundal muntii ce strajuiesc Defileul Jiului

Vedere catre Cheile Jietului si Groapa Seaca.

Parangul Mic

Covor catre bujori de munte catre Groapa Seaca.

Poteca de creasta catre Mija si Carja

Varful Carja a inceput sa se joace d'ascunselea cu noi

Parangul Mic ramane in urma

In sfarsit la rascrucea potecilor. Daca am fi folosit marcajele turistice, era momentul de a trece de la dunga rosie la punct galben.

Incepem coborarea in caldare

Coborarea in caldare

 

 

Covor de bujori de munte

In sfarsit ajungem la lac. Dupa atata drum, acest peisaj te incanta subit.

In sfarsit la lac.

Nu stiu ce ar putea sa fie mai frumos! Apa e de o transparenta ireala!

cristal

Mi s-a intamplat ca in august sa gasesc o limba de gheata sub lac, ceea ce facea apa sa devina paralizant de rece. Dar de data asta era chiar calduta. Pata de zapada insa a supravietuit si probabil va prinde urmatoarea iarna.

Reimprospatare...

Zapada in plina vara

Am mancat, am tras si un scurt pui de somn sub razele blande de soare, dar a venit vremea sa ne intiarcem. Valea Mija ni se asterne la picioare si in capatul ei e cabana Mija si Cheile Jietului.

Valea Mija

Urcusul e greu in prima parte, trebuie sa iei muntele pieptis. Apoi devine mai usor. Cand ajungem sa aruncam o ultima privire caldarii, mi-a parut chiar rau.

Ultima privire ...

Am revenit pe poteca spre Parangul Mic. Am ramas nitel in urma, pentru fotografii, timp in care companionii de drum au luat-o inainte.

Inchei traseul la pas cu un bun ramas de la Carja, mult mai prietenoasa acum decat la plecare.

Carja, ramas bun!

 

Free template 'Colorfall' by [ Anch ] Gorsk.net Studio. Please, don't remove this hidden copyleft!