Cu doamnele la "plimbare". 2 zile, 3 masive, 4 judete
Article Index
Cu doamnele la "plimbare". 2 zile, 3 masive, 4 judete
Surpatura. Lacul. Cheile Corcoaia
Herculane trist. Drumul spre casa
All Pages

Lucrurile bune se intampla pe neplanificate, asta mi-a fost convingerea dintotdeauna, si mi se confirma deseori. De data lucrul bun a fost o iesire superba decisa joi-vineri si "executata" sambata si duminica, o iesire in care amandoi participantii am avut alaturi pentru prima oara sotiile la ceva de asemenea anvergura. Am parcurs traseul Petrosani-Campul lui Neag-Izvoarele Cernei-Cerna Sat-Herculane-Baia de Arama-Tismana-Cheile Sohodolului-Valea de Pesti-Petrosani.

Lucrurile bune se intampla pe neplanificate, asta mi-a fost convingerea dintotdeauna, si mi se confirma deseori. De data lucrul bun a fost o iesire superba decisa joi-vineri si "executata" sambata si duminica, o iesire in care amandoi participantii am avut alaturi pentru prima oara sotiile la ceva de asemenea anvergura. Echipa a fost:  Tudor+sotia+Suzuki Vitara si Zoli+sotia+Samurai zis si "fire'al dracu' cu tractoru' tau".

Traseul:  Ziua 1 Petrosani-Campul lui Neag-Drumul lui Base'-Izvoarele Cernei-Cerna Sat-Herculane,  Ziua 2 Herculane-Baia de Arama-Tismana-Runcu-Cheile Sohodolului-Valea de Pesti-Petrosani. Dificultate: teoretic nu foarte mare, dar practic trebuie sa fie intotdeuna ceva care sa iti lumineze viata, chiar si pe cel mai usor traseu. In cazul de fata greutatile nu au fost ale noastre, noi am fost cei care am scos pe altii din groapa :)

Inceputul l-am facut  pe asfalt, pe drumul lui Base'. Desi e superb de parcurs, sper sa nu fie vreodata terminat, ar fi pacat ca grataragiul de weekend sa primeasca acces spre minunatiile pe care le-am vazut in aceasta zi. Ar insemna sfarsitul, ca pretutindeni unde acesta ajunge.

Echipa.

Campu mielului

Drumul asfaltat se termina brusc, dupa un hop, la 2-3 km in aval de cumpana apelor si intrarea in rezervatia Domogled-Valea Cernei. Si pana aici a fost superb, dar peisajele ce urmeaza sunt unice.

Intrarea in rezervatie

Chiar la umbra semnului Tudor a descoperit semne de "civilizatie" umana, dovada ca grataragiul neinfricat a reusit sa ajunga aici.

Privire in urma: Nu mai stiu sigur daca e Retezatul sau muntii Vulcan

In fata noastra se deschide valea Cernei, avand pe fundal Retezatul.

Drumul o ia la vale, in serpentine intortocheate, atarnand pe alocuri pe marginea unor prapastii impresionante. E prea frumos ca sa te temi. In punctul marcat pe harta la "Prapastia"... cred ca erau  vreo 100m in jos.

 

Am incercat in zadar sa prind maretia locului. Obiectivul aparatului inclinat in jos la cam 30% nu reuseste sa redea frumusetea salbatica a prapastiei.

Pe cand am ajuns la baza muntelui au inceput sa apara problemele cu blocarea franei fata stanga care m-au insotit tot restul drumului.

Nestiind unde sa cautam, am ratat izvoarele Cernei. E clar ca va trebui sa revenim, din descrierea altora e clar ca asa ceva nu se rateaza. Am ajuns la rascruce, unde aveam de ales intre Herculane si Baia de Arama. Am decis sa ne urmam traseul stabilit catre Herculane, constienti ca e posibil ca undeva pe malul lacului de acumulare drumul sa fie surpat si sa trebuiasca sa ne intoarcem. Probabilitatea asta a fost subliniata si de faptul ca la intrarea pe drum e o tablita care atentioneaza ca dupa 12 km drumul catre Cerna Sat e inchis circulatiei publice.

Drumul, forestier, trece pe malul nordic al lacului de acumulare. E un coltisor de rai, pentru care Tudor a decis ca e dispus sa-si vanda tot. Personal nu am mai vazut vreodata un loc atat de idilic. Zona e protejata. E departe de "civilizatie" si, fiind in inima rezervatiei, orice campare este strict interzisa. Pe o raza de multi kilometri eram doar noi. Nu imi amintesc de cate ori ne-am oprit, fiecare curba aducea peisaje noi.

  

Free template 'Colorfall' by [ Anch ] Gorsk.net Studio. Please, don't remove this hidden copyleft!